[Paraginimas] Valgymas ir gėrimas turėtų būti malonūs potyriai visiems, net ir disfagiją turintiems, žmonėms.
Gera mityba ir hidratacija yra labai svarbu visą gyvenimą. Tai ypač aktualu po rimtų sveikatos sutrikimų, tokių kaip insultas, kai organizmui reikia ypač daug jėgų skirti atsigavimui. Vis dėlto daugiau nei pusei insultą patyrusių pacientų(1) rijimo sutrikimai (dar žinomi kaip disfagija) gali valgio metu kelti baimę ir nerimą. Įprastą maistą ir gėrimus tampa sunku nuryti, galima užspringti arba netyčia maisto įtraukti į plaučius („aspiracija“)(2). Dėl to tampa sunku suvalgyti reikiamą maisto kiekį ir tikėtina, kad gali pasireikšti mitybos nepakankamumas arba dehidratacija(3-8), sukeliantys papildomų klinikinių problemų bei pasunkinantys atsigavimo procesą.
Kas yra disfagijos dieta?
Po insulto diagnozavus disfagiją, pacientams gali būti rekomenduojama vartoti specialiai esant disfagijai pritaikytą maistą, dar vadinamą „modifikuotos tekstūros maistu“. Taip yra todėl, kad disfagiją turintiems žmonėms įprastai lengviau ir saugiau ryti pritaikytos konsistencijos ir glotnios tekstūros maistą ir gėrimus. Logopedas ar kitas sveikatos priežiūros specialistas nustatys disfagijos sunkumo laipsnį ir reikiamą maisto ir gėrimų tekstūros modifikavimą. Jie taip pat gali rekomenduoti naudoti specialius tirštiklius, kurie padės valgį ruošiančiam žmogui kaskart paruošti tinkamiausią maisto ir gėrimų tekstūrą.
Valgymas: ne tik maisto medžiagų šaltinis
Kalbant apie valgymo prioritetus disfagiją turintiems žmonėms, svarbiausia yra galėjimas saugiai nuryti maistą ir gėrimus. Antra, reikia užtikrinti, kad jie gautų pakankamai reikiamų maisto medžiagų, kurios turi didelę reikšmę išgyvenimo, atsigavimo ir gerovės procese. Tačiau, nors saugumas ir maistinė vertė yra itin svarbūs, žmogaus gyvenimo kokybei taip pat svarbus ir mėgavimasis maistu su šeima ir draugais. Idealiu atveju valgymas turėtų suteikti teigiamų potyrių, leisti atsipalaiduoti ir būti malonus. Taigi valgių ir gėrimų patiekimas ir geras skonis taip pat turėtų būti prioritetu. Gera pradžia – turėti tinkamą maisto ruošimo įrangą ir įrankius, daugumą jų savo virtuvėje jau greičiausiai turite.
Maisto ruošimas disfagiją turintiems pacientams:
- Disfagiją turintiems žmonėms dažnai sunku suvartoti pakankamai maisto ir skysčių, o tai gali sukelti svorio netekimą, dehidrataciją ir mitybos nepakankamumą 3-8. Siekiant nuo to apsisaugoti, galima vartoti daug kalorijų turinčias sudedamąsias dalis, tokias kaip riebus pienas, sviestas, cukrus ar grietinėlė;
- Kruopščiai apsvarstykite geriausius ruošimo būdus reikiamai tekstūrai išgauti. Pavyzdžiui, apverdant ar troškinant maisto sudedamosios dalys suminkštės, todėl bus lengviau jas sutrinti;
- Skonį galite sustiprinti, jei prieš apvirdami ar troškindami maisto sudedamąsias dalis apskrudinsite;
- Valgius planuokite taip, kad lėkštėje būtų daug spalvų, taip jie labiau trauks akį;
- Gali būti lengviau nuryti atvėsintą maistą.
Trintas maistas – patarimai:
- Norėdami, kad susidarytų glotni konsistencija, naudokite galingą plaktuvą ir (arba) virtuvės kombainą;
- Įprastai plaktuvais mažus maisto kiekius sutrinti sunku. Sutrynus daugiau nei reikia, likusią dalį galite užšaldyti šaldiklyje arba naudoti sriubai;
-
Šiltas maistas yra geriau virškinamas nei šaltas. Taigi, kai įmanoma, maistą trinkite, kol jis dar karštas (bet ne verdantis). Pirmiausia patikrinkite, ar jūsų trintuvas tinka karštam maistui;
-
Kuo ilgiau maistą trinsite, tuo tyrė taps glotnesnė ir tirštesnė.
Patiekimo patarimai:
- Valgome ne tik burna, bet ir akimis. Malonus maisto vaizdas ir kvapas gali sukelti apetitą;
- Norėdami, kad maistas atrodytų patraukliau ir būtų galima lengviau jį atpažinti, naudokite formeles. Jos gali padėti sumažinti ruošimo laiką ir maisto likučių kiekį;
- Naudodami konditerinius maišelius galite lėkštėje sukurti įdomių formų ir raštų;
- Pasirūpinkite, kad atskiri valgio komponentai lėkštėje būtų atskirti, nebent ruošiate vientisą patiekalą;
- Galite lėkštėje sukurti įdomių formų darydami leistinukus, tarp dviejų šaukštų suformuodami tyrę į ovalią formą;
- Kiekvienam patiekalui naudokite skirtingų formų ir spalvų lėkštes.
Rijimo saugumo gerinimas
Maisto ruošimas rijimo sunkumų turintiems žmonėms gali tapti nelengva užduotimi, bet laikui bėgant pasidaro lengviau. Pagrindinis iššūkis – paruošti tinkamo tirštumo ir tekstūros maistą bei gėrimus, kad būtų lengviau juos nuryti. Visgi yra priemonių, padedančių pagerinti disfagiją turinčių žmonių rijimo saugumą:
- Valgymo neskubinkite – pagrindinė užsikosėjimo ir užspringimo priežastis yra valgymas per greitai;
- Reguliariai paraginkite žodžiu, pvz., „neskubėk“, „tarp kąsnių padėk šakutę / šaukštą“, „nepamiršk gerai sukramtyti“ ir pan.;
- Naudokite mažesnį šaukštą ar šakutę, tai padės sumažinti maisto kiekį kiekviename kąsnyje;
- Puodelius ir stiklines pripildykite iki pusės, taip paskatinsite iš karto per daug negerti;
- Perdėkite maistą iš serviravimo lėkštės ant valgymo lėkštės, kad vienu metu būtų patiekti nedideli kiekiai – tai padeda sulėtinti valgymą ir suteikia laiko pertraukoms bei pokalbiams.
Norint dar labiau pagerinti saugumą, reikėtų vengti tam tikro maisto, kurį disfagiją turintiems pacientams sunku nuryti. Tai labai skystas ar vandeningas maistas, toks kaip arbata, sriuba ar sultys, lipnus maistas, sausas maistas, toks kaip duona, bulvės ar tortas, taip pat riešutai ir sėklos.
Atsisiųskite „Rijimo sunkumai patyrus insultą“ („Swallowing difficulties after stroke“)
Šis vadovas sukurtas insultą patyrusiems ir rijimo problemų turintiems pacientams (ar juos prižiūrintiems asmenims). Be kita ko, vadovas padeda pasiruošti sugrįžimui namo, jame rasite patarimų, kaip valgymą padaryti malonesniu, bei paaiškinimų, kodėl rijimo sunkumų negalima ignoruoti.
Išbandykite maltos jautienos arba Bolonijos padažo receptą
Laikui bėgant ruošti maistą disfagiją turinčiam žmogui tampa lengviau. Išbandykite šį greitą ir paprastą maltos jautienos arba Bolonijos padažo receptą, kuris padės išmokti pagrindinių maisto disfagiją turinčiam žmogui ruošimo įgūdžių
Malta jautiena arba Bolonijos padažas
4 lygio tyrė
Sudedamosios dalys (1 porcijai)*:
– ½ v. š. saulėgrąžų aliejaus
– 30 g svogūno (susmulkinto)
– 30 g morkų (susmulkintų)
– 100 g maltos jautienos
– 2 v. š. pomidorų tyrės
– šlakelis Vorčesterio padažo
– 75 ml jautienos sultinio
– 5 šaukšteliai „Nutilis Clear“
Paruošimo būdas:
– Įkaitinkite aliejų vidutinio dydžio prikaistuvyje, tada keletą minučių pakaitinkite svogūną ir morkas, kol jie suminkštės.
– Daržovėms suminkštėjus padidinkite karštį ir į prikaistuvį sutrupinkite jautieną. Apskrudinkite jautieną, nugriebdami riebalų perteklių. Įdėkite pomidorų tyrės ir Vorčesterio padažo, kepkite kelias minutes.
– Supilkite sultinį, palaukite, kol užvirs, ir troškinkite 40 minučių. Troškinimui įpusėjus, nukelkite dangtį.
– Sudėkite mišinį į trintuvą ir trinkite***, kol masė taps glotni.
– Norėdami sutirštinti, įmaišykite „Nutilis Clear“.
Patarimas
Sudėkite maltą jautieną į karščiui atsparų indą. Tada konditeriniu maišeliu ant viršaus užpurkškite greitai paruošiamos bulvių košės – bus puikus bulvių ir maltos mėsos pyragas.
Šį receptą taip pat galite naudoti norėdami paruošti Bolonijos padažą: pridėkite 75 g pomidorų tyrės, itališkų prieskonių ir ½ skiltelės česnako.
Vienos porcijos maistinė vertė**
Energija | Riebalai | Angliavandeniai | Baltymai |
334 kcal | 76 g | 29 g | 29 g |
*Gali būti alergenų, patikrinkite atskirų produktų ir sudedamųjų dalių etiketes. Jei kokie nors alergenai kelia nerimą, susisiekite su savo sveikatos priežiūros specialistu. **Visos vienos porcijos maistinės vertės yra tik apytikslės. ***Atkreipkite dėmesį, kad trinti karštą maistą gali būti pavojinga. Visada vadovaukitės gamintojo instrukcijomis norėdami įsitikinti, kad jūsų trintuvas tinka karštam maistui apdoroti, ir laikykitės saugaus naudojimo nurodymų.
„Nutilis Clear“ yra specialios medicininės paskirties maistas, skirtas rūpintis disfagiją turinčių žmonių mityba, todėl jį reikia naudoti pagal sveikatos priežiūros specialistų nurodymus.
.