Geros mitybos sergant vėžiu tikslas – užtikrinti, kad organizmas turėtų pakankamą maisto medžiagų pusiausvyrą, kurių reikia norint palaikyti raumenų masę, išlaikyti aktyvumą, ištverti gydymą ir užsiimti veiklomis, leidžiančiomis džiaugtis gyvenimu.
Jei kyla problemų valgant ar geriant arba krenta svoris, pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros specialistu. Šio klausimo neatidėkite, kol taps labai sunku. Kuo anksčiau sveikatos priežiūros specialistai apie tai sužinos, tuo greičiau galės padėti arba nusiųsti pas dietologą, kuris suteiks konkrečių patarimų ar pagalbos.
Geros ir blogos dienos
Daugeliui vėžiu sergančių žmonių būna ir gerų, ir blogų dienų. Jei blogos ne visos dienos, stenkitės dėl to per daug nesijaudinti, verčiau išnaudokite tas dienas, kai savijauta geresnė.
Pasvarstykite, kas padarė dieną „gera“. Gal puikiai išsimiegojote arba leidote sau trumpam pamiršti rūpesčius? Gal buvo lengviau užkandžiauti ar išgerti maistingą gėrimą, o gal daugiau judėjote? Geriau pasijusti galėjo padėti ir draugo apsilankymas.
Ne pačiomis geriausiomis dienomis prisiminkite, kas jums padėjo dieną paversti gera. Kai jaučiate, kad tai būtina, leiskite sau pailsėti ar tiesiog pasimėgauti užkandžiais. Pavyzdžiui, po ranka turėkite dubenėlį riešutų arba maistingų gėrimų, kurie suteiks maisto medžiagų ir skysčių. Pozityviai galvokite apie tai ką suvalgėte ir stenkitės nesigraužti dėl to, kad nepajėgėte įveikti pilnos lėkštės.
Jei valgyti ir gerti sunku, svarbu išnaudoti kiekvieną kąsnį. Būtent todėl svarbu rinktis daug energijos, baltymų ir kitų maisto medžiagų turinčius valgius.
- Bandykite valgyti dažnai, mažomis porcijomis arba užkandžiauti (tarkim, kas 2 valandas) ir išnaudokite tą momentą, kai jaučiatės alkani. Užkandžiauti, kai to norite arba išgerti maistingą gėrimą kai negalite prisiversti valgyti, yra gerai. Galbūt jaudinsitės, kad užkandžiai ar gėrimai turės įtakos maisto suvartojimui kito valgio metu, bet dažniausiai taip nėra, todėl geriausia yra išnaudoti tą laiką kai norite valgyti.
- Didelės maisto porcijos jums gali nepatikti. Mažesnius, apetitą skatinančius valgius, užkandžius arba maistingus gėrimus tarp valgių paprastai lengviau suvartoti ir tai gali padėti padidinti bendrą suvalgomo maisto kiekį.
- Didesnė maisto įvairovė suteikia reikiamų maisto medžiagų, tarp jų vitaminų ir mineralų. Jei valgyti ir gerti kaip įprasta negalite, jūsų sveikatos priežiūros specialistas gali patarti vartoti vitaminų ir mineralų turinčius papildus. Juos vartokite pagal specialistų rekomendacijas. Nepatariama papildų vartoti didesnėmis dozėmis, nei rekomenduojama. Jei norite pradėti vartoti naujus papildus, natūralius ar vaistažolių preparatus, pirmiausia pasikonsultuokite su gydytoju.