Nors apie tai jūs galbūt svarstote mažiausiai, tačiau gera mityba yra pagrindinė jūsų bendros priežiūros dalis, padedanti ne tik išlaikyti organizmą kiek įmanoma stipresnį prieš pradedant gydymą ir sveikstant, bet ir turinti įtakos gerai jūsų emocinei sveikatai.
Kodėl gera mityba man dabar tokia svarbi?
Vėžys ir jo gydymas gali pakeisti jūsų valgymo įpročius – ne tik tai, kaip jūsų organizmas pasisavina maisto medžiagas, bet ir tai, kaip jis gautas maisto medžiagas panaudoja. Sergant vėžiu per mažas maisto ir skysčių suvartojimas yra dažnas reiškinys, o tai reiškia, kad organizmas gali negauti reikiamo energijos, baltymų ir kitų maisto medžiagų kiekio. Dėl to neteksite svorio to net nenorėdami („neplanuotas svorio netekimas“). Neplanuotas svorio netekimas vėžiu sergantiems pacientams pasireiškia dažnai, bet tai gali priklausyti ir nuo vėžio rūšies.
Ką turėčiau valgyti ir gerti?
Geros mitybos paslaptis – gera maisto medžiagų, kurių organizmui reikia norint tinkamai funkcionuoti, pusiausvyra padėsianti ištverti gydymą ir vėl atsistoti ant kojų. Tinkama mityba turi įtakos mūsų fizinei savijautai – pradedant energijos lygiu ir baigiant tuo, kiek galime nuveikti per dieną. Tačiau mityba taip pat gali turėti įtakos ir jūsų emocinei savijautai – negalėjimas valgyti, kai žinote kad tai būtina, gali labai išvarginti, kaip ir pykinimas arba nuolatinis silpnumas.
Stenkitės kasdien valgyti reguliariai ir į valgiaraštį įtraukite kuo daugiau įvairių valgių.
- Krakmolingas, daug angliavandenių turintis maistas, toks kaip duona, bulvės, makaronai, ryžiai ir grūdai, suteikia energijos, skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Suvalgykite šiek tiek jų kiekvieno valgio metu arba užkandžiaudami.
- Pieno produktai (arba ne pieno produktų alternatyvos) yra geras kalcio, baltymų ir vitaminų šaltinis. Jogurtas, sūris ir pienas puikiai tinka kaip greiti užkandžiai. Stenkitės suvalgyti 2–3 porcijas per dieną.
- Baltymai reikalingi organizmo ląstelių sintezei ir regeneracijai. Geri jų šaltiniai yra mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštinės kultūros, riešutai ir mėsos alternatyvos (pvz., tofu ar augalinės kilmės baltyminiai produktai). Toks maistas taip pat yra puikus vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, šaltinis. Stenkitės suvalgyti bent 2 porcijas per dieną.
- Į jūsų 5 porcijas per dieną galima įskaičiuoti ir šviežius, šaldytus, konservuotus vaisius bei daržoves. Jeigu nėra svarbių priežasčių vartoti mažiau skaidulinių medžiagų, vaisiuose ir daržovėse esančios skaidulinės medžiagos gali padėti žarnynui užtikrinant minkštą išmatų konsistenciją ir lengvą tuštinimąsi, taip pat gaunant būtinų vitaminų ir mineralų.
- Saldų ir riebų maistą reikėtų valgyti mažomis porcijomis. Tačiau jei reikia padidinti suvartojamų kalorijų kiekį siekiant sumažinti svorio netekimą, gali būti patariama vartoti daugiau riebalų ir angliavandenių dėl juose esančio didelio kalorijų kiekio. Jei didelę dalį gyvenimo praleidote bandydami maitintis sveikai ir sumažinti cukraus ar riebalų suvartojimą taip pažabojant svorį, valgyti riebesnį ar daugiau cukraus turintį maistą gali pasirodyti keista. Yra sveikesnių riebalų rūšių, kuriuos galite vartoti – tai augaliniai aliejai ar augalinio aliejaus pagrindu pagamintos užtepėlės.