Insultas ir disfagija: įvadas

Kas yra insultas?

Insultas-tai galvos smegenų infarktas. Smegenų infarkto metu, dėl staiga užsikimšusios galvos smegenis maitinančios kraujagyslės, sutrinka smegenų audinio kraujotaka ir atsiranda smegenų pažeidimo simptomai. Hemoraginis insultas-tai intrakranijinė (smegenų) kraujosrūva, susidariusi plyšus galvos smegenų kraujagyslei ir kraujui išsiliejus į smegenis. Mikro insultas (Praeinantysis smegenų išemijos priepuolis) turi daug panašių į insultą požymių ir simptomų, tačiau simptomų trukmė dažniausiai būna iki 15 min. Insulto simptomai: staigiai pasireiškiantis silpnumas ar veido, rankos arba kojos nutirpimas, staigus sumišimas ir sutrikusi kalba. Dažnai po insulto pasitaikančios komplikacijos – apsunkintas judėjimas ir prasta pusiausvyra bei rijimo sutrikimai, dar vadinami ‘disfagija‘.

Kas yra disfagija? Disfagijos apibrėžimas

Įprastai rijimas vyksta daug negalvojant, be didesnių pastangų, bet iš tiesų tai yra labai sudėtingas procesas, kuriam atlikti smegenys turi sukoordinuoti beveik 30 skirtingų raumenų porų.1 Jei insultas pažeidžia rijimo procesą valdyti padedančią smegenų dalį, tai gali paveikti žmogaus galimybę saugiai kramtyti ir ryti. Tai vadinama disfagija1,2. Burnos ir ryklės disfagija reiškia, kad pacientui kyla sunkumų maistui patenkant iš burnos į stemplę, o stemplės disfagija turi įtakos maistui patekti iš stemplės į skrandį1.

Kas sukelia disfagiją?

Disfagija dažniausiai pasireiškia patyrus insultą1,2. Kitos disfagijos priežastys gali būti tam tikrų vėžio formų gydymas, taip pat neurologiniai sutrikimai, tokie kaip Parkinsono liga, Alzheimerio liga, išsėtinė sklerozė ar cerebrinis paralyžius. Taip pat tai gali būti ir intubacijos šalutinis poveikis, pavyzdžiui, po gydymo ligoninės intensyvios terapijos skyriuje.

Kiek laiko po insulto trunka disfagija?

Maždaug pusei visų insultą patyrusių pacientų pasireiškia rijimo sutrikimai3. Daugumai disfagiją po insulto turinčių pacientų simptomai praeina per 6 mėnesius; kai kuriems pacientams, patyrusiems sunkesnį insultą, disfagija gali trukti visą likusį gyvenimą4,5.

Kodėl svarbu stebėti, ar pacientai neturi disfagijos?

Disfagija gali būti ne tik nepatogi ir kai kada skausminga, bet ir potencialiai pavojinga būklė. Ji gali padidinti insultą patyrusių pacientų mirties riziką, nes kyla pavojus užspringti, arba maistui ir gėrimams vietoj skrandžio patekus į plaučius gali išsivystyti sunkūs plaučių sutrikimai, tokie kaip aspiracinė pneumonija6. Užspringimo ir tokių sunkių komplikacijų baimė disfagiją turintiems žmonėms valgant ir geriant sukelia nerimą. Dėl to žmonės kartais gali nustoti mėgautis maistu ir su tuo susijusiomis socialinėmis veiklomis.

Jei valgyti tampa ne taip malonu, pacientai gali pradėti riboti valgymo dažnį ir suvalgomo maisto kiekį. Laikui bėgant tai gali pasireikšti svorio netekimu, mitybos nepakankamumu ir dehidratacija7-12 – dėl viso to organizmui po patirto insulto atsigauti tampa sunkiau, todėl gali prasidėti gretutiniai sveikatos sutrikimai, tokie kaip sarkopenija (raumenų masės sumažėjimas) ir pragulos13,14. Dėl tokių priežasčių labai svarbu disfagiją anksti nustatyti ir tinkamai suvaldyti1.

Sveiko žmogaus rijimo palyginimas su disfagiją turinčio žmogaus rijimu.

Disfagijos požymiai

Yra keletas disfagijos požymių, kuriuos sveikatos priežiūros specialistai gali patikrinti. Tai kramtymo problemos, maisto užstrigimas gerklėje bei kosėjimas ar springimas ryjant. Diagnozavus disfagiją, pacientai gali būti siunčiami pas logopedą, kuris moko pratimų ir technikų burnai, liežuviui ir gerklei sustiprinti. Pacientai taip pat gali konsultuotis su dietologu, kuris patars, kokių rūšių maistą ir gėrimus lengviausia ir saugiausia vartoti.

Kaip disfagija valdoma?

Disfagijos gydymas gali prasidėti nuo vadinamojo „modifikuotos tekstūros maisto“, kai maistas sutrinamas iki tokios konsistencijos, kurią lengviausia ir saugiausia nuryti. Daugeliui pacientų tokie valgiai gali nekelti apetito, todėl medicinos specialistai rekomenduoja naudoti tirštiklius, siekiant pagerinti maisto ir gėrimų tekstūrą nepaveikiant skonio. Patogiu maisto medžiagų šaltiniu taip pat gali būti specialūs iš anksto sutirštinti produktai. Be to, specialistų grupės bendradarbiauja kurdamos specialiai disfagiją turinčių pacientų poreikiams pritaikytų valgių receptus, kurie yra ne tik saugūs ir maistingi, bet taip pat skanūs ir vizualiai gerai atrodantys!

Nuorodas

  1. González-Fernández M. ir kt. „Curr Phys Med Rehabil Rep“, 2013; 1(3):187-96.
  2. Martino R. ir kt. „Dysphagia“, 2000; 15:19–30.
  3. Martino R. ir kt. „Stroke“, 2005; 36:2756–63.
  4. Smithard DG ir kt. „Dysphagia“, 1997; 12(4):188–93. 
  5. Mann G. ir kt. „Stroke“, 1999; 30(4):744–8. 
  6. Marik PE ir kt. „Chest“, 2003; 124: 328-36.
  7. Finestone HM ir kt. „Arch Phys Med Rehabil“, 1995; 76: 310-6.
  8. Hama S. ir kt. „Metabolism“, 2005; 54:699–704.
  9. Yoo SH ir kt. „Arch Neurol“, 2008; 65:39–43.
  10. Mann G. ir kt. „Stroke“, 1999; 30:744-8.
  11. Daniels SK ir kt. „Arch Phys Med Rehabil“, 1998; 79:14–9.
  12. Kidd D. ir kt. „QJM“, 1995; 88:409–13.
  13. Scherbakov N. ir kt. „J Cachexia Sarcopenia Muscle“, 2011; 2: 5-8.
  14. Shahin ES ir kt. „Nutrition“, 2010; 26: 886-9.

Disfagija po insulto ir jos poveikis valgymui ir gėrimui

[Paraginimas] Valgymas ir gėrimas turėtų būti malonūs potyriai visiems, net ir disfagiją turintiems, žmonėms. Gera mityba ir hidratacija yra labai svarbu visą gyvenimą. Tai ypač aktualu po rimtų sveikatos sutrikimų, tokių kaip insultas, kai organizmui reikia ypač daug jėgų skirti atsigavimui. Vis dėlto daugiau nei pusei insultą patyrusių pacientų(1) rijimo sutrikimai (dar žinomi kaip disfagija) …

Skaitykite daugiau

Šefų taryba: aukšto lygio virtuvė ruošiant maistą disfagiją turintiems asmenims

Modifikuotos tekstūros maistą valgyti saugiau, bet jis gali nekelti apetito, nes prieš vartojant maistą reikia sutrinti iki tam tikros konsistencijos. Būtent čia į pagalbą ateina Šefų taryba. Tai pasaulinio lygio šefai, insultų ir disfagijos ekspertai, bei pacientai ir pacientus slaugantys asmenys, kurie bendradarbiaudami siekia pagerinti disfagiją turinčių žmonių gyvenimo kokybę. Kartu jie sukūrė Disfagijos aktą, …

Skaitykite daugiau