Modifikuotos tekstūros maistą valgyti saugiau, bet jis gali nekelti apetito, nes prieš vartojant maistą reikia sutrinti iki tam tikros konsistencijos. Būtent čia į pagalbą ateina Šefų taryba. Tai pasaulinio lygio šefai, insultų ir disfagijos ekspertai, bei pacientai ir pacientus slaugantys asmenys, kurie bendradarbiaudami siekia pagerinti disfagiją turinčių žmonių gyvenimo kokybę. Kartu jie sukūrė Disfagijos aktą, paremtą trimis pagrindiniais principais: turintiems disfagiją asmenims maistas ir gėrimai turėtų būti ne tik saugūs ir maistingi, bet taip pat ir malonūs valgyti.
„Nutricia“ inicijavo Šefų tarybą: unikalią disfagijos ekspertų (įskaitant sveikatos priežiūros specialistus, pacientus ir juos prižiūrinčius asmenis) ir pasaulinio lygio šefų partnerystę, kurie bendradarbiaudami siekia maistą padaryti malonų pacientams, kuriems buvo diagnozuoti rijimo sutrikimai. Pagrindinis šios tarybos tikslas – pagerinti disfagiją turinčių pacientų valgymo potyrius kuriant disfagijos maisto meniu, kuriuos sudaro ne tik sveikas ir maistingas, bet taip pat ir skanus maistas bei gėrimai.
2017 metais ekspertai iš visos Europos susitiko Barselonoje surengtoje pirmojoje Šefų taryboje ir nuo to laiko bendradarbiauja kurdami receptus, kurie disfagiją turintiems pacientams maistą ligoninėse, priežiūros įstaigose ar namuose ruošiančius šefus ir pacientus prižiūrinčius asmenis įkvėptų ir informuotų. Jie taip pat kartu sukūrė Disfagijos aktą ir įsipareigojo įgyvendinti pagrindinius jo principus.
Kas yra Disfagijos aktas?
Esminis Šefų tarybos įsitikinimas – kad disfagiją turintys pacientai nusipelno galimybės pasimėgauti maistu tam, jog būtų galima palaikyti kuo geresnę jų gyvenimo kokybę. Nesvarbu, ar jie ligoninėje, priežiūros įstaigoje ar namuose, geras, skanus maistas turi galių pakeisti pacientų gyvenimus. Toks įsitikinimas yra Šefų tarybos varomoji jėga, ir tuo remiantis sukurtas Disfagijos aktas – kolektyvinis susitarimas, kuriuo siekiama pacientams teikti geresnį maistą, taip skatinant sveikesnius valgymo ir gėrimo įpročius.
Disfagijos aktas paremtas trimis pagrindiniais principais
SAUGUMAS. Disfagiją turintiems žmonėms būtinas specifinės tekstūros maistas ir gėrimai, kuriuos jie galėtų saugiai nuryti. Saugesnių valgymo potyrių užtikrinimas taip pat reiškia, kad laikomasi veiksmingų rankų plovimo įpročių, užtikrinama švara virtuvėje ir tinkamas maisto laikymas.
MITYBA. Gera mityba turi didelę reikšmę disfagiją turinčių asmenų išgyvenimui, atsigavimui ir gerovei užtikrinti. Mityba turėtų būti tinkamai subalansuota, ją turėtų sudaryti įvairus maistas ir gėrimai.
MALONUMAS. Kiekvienas turime teisę valgyti skanų maistą, o malonumo teikimas per maistą ir gėrimus yra mūsų šefų ir ligonius prižiūrinčių asmenų prioritetas. Skonis, kvapas ir patiekimas yra pagrindiniai malonius valgymo potyrius užtikrinantys veiksniai.
„Dysphagia Connect“: „Nutricia“ padeda pacientams nuo ligoninės iki namų
Išrašymas iš ligoninės po patirto insulto, kai pacientui diagnozuota disfagija, gali kelti nerimą visiems pacientą prižiūrintiems asmenims. Grįžus namo daugelis pacientų bei juos prižiūrinčių asmenų nežino, kaip be ligoninėje pacientą prižiūrėjusių specialistų priežiūros ir patarimų susidoroti su nauju maisto ir gėrimų ruošimo būdu.
Dėl šios priežasties su Šefų tarybos pagalba „Nutricia“ sukūrė „Dysphagia Connect“ vadinamą programą. Taip pat sukurtas ir disfagijos pristatymas, kas tai yra ir ką tai reiškia pacientui ir jį prižiūrinčiam asmeniui. Programa apima nuostabiai pateiktą mokomąją kulinarijos knygą, kuri naudotojams padės nuo pačių maisto disfagiją turintiems žmonėms ruošimo pagrindų iki ekspertų lygio patiekalų ir gėrimų. Knygoje taip pat pateikta išsami informacija apie modifikuotos tekstūros patiekalų ir gėrimų saugumą, paruošimą bei patiekimą.